PATENT İÇİN TIKLAYIN

   KAVRAM
    Aynen patent gibi, faydalı modelin konusu buluştur. (Pat KHK m.1,153,156) faydalı modelin konusu olan buluş da bir sorunu çözer, yani bir öğretidir. Ancak, çözülen sorun basit, buluş küçüktür.

Kolon, pencere, duvar, dam vs. gibi hazır yapı unsurları, suyun içine konulan elektrikli ısıcı gömlek katlama makinesi, yaş kömür kurutucusu, odun veya kömür tutuşturma tabletler, fabrikasyon konut, ayağa bağlanan para çantası, elektrikli diş fırçası, baca veya filtre temizleyici, elektrikli pantolon ütüleyicisi, beton karıştırıcısı, melodili zil, bahçe araç ve gereçleri (tohum ekici, makaslar, su ve ilaç püskürtücüleri gibi) sigarayı söndüren küllükler, taban cilası sürücüleri ve parlatıcıları, oyuncaklar vs. gibi. ( Ünal TEKİNALP Fikri Mülkiyet Hukuku Syf: 867)

Buluşların faydalı model belgesi ile korunmasına ilişkin yasal düzenleme 551 sayılı KHK`nın 11. kısmında düzenlenmiştir.
     
    AMAÇ
    Faydalı model belgesi ile koruma verilmesinin ardında yatan ana neden başvuru sahiplerine, ekonomik, kısa sürede ve kolay elde edilebilir bir koruma sağlamaktır.

Buluşlara faydalı model belgesi verilmesi ile, özellikle KOBİ Statüsündeki girişimcilere, güvenerek yatırım yapacakları bir sistemde, kısa sürede ve kolay elde edilebilir bir koruma sağlanması amaçlanmıştır. Bu alandaki taklit üretimlerin önemli ölçüde önüne geçilmektedir.
     
    FAYDALI MODEL VERİLEBİLİRLİK KOŞULLARI
      Buluşun yeni olması.
  Sanayide uygulanabilir olması.
     
    FAYDALI MODEL İSTEME HAKKI
    Faydalı Model Belgesi İsteme Hakkı buluş yapana veya onun haleflerine ait olup, başkalarına devri mümkündür ( KHK m157/1)

Faydalı Model Belgesi konusu buluş birden çok kişi tarafından birden çok kişi ile gerçekleştirilmişse, faydalı model belgesi üzerine hakkı, taraflarca başka türlü kararlaştırılmamışsa, bunlara müştereken ait olur. Bu konuda medeni kanun müşterek mülkiyet hükümleri uygular. (KHK m157/2)

Aynı faydalı model belgesi konusu olan buluş, birbirinden bağımsız birçok kişi tarafından aynı zamanda gerçekleştirilmiş ve bunlardan birinin başvuru yapmış olması durumunda, Faydalı Model Belgesi isteme hakkı, daha önce başvuru yapana ve diğerine göre rüçhan hakkı olana aittir.
     
    PATENT İLE FAYDALI MODEL ARASINDAKİ FARK
    Faydalı Modelde, tekniğin bilinen durumunun aşılması kriteri aranmaz. Koruma süreleri farklıdır. Faydalı modelde 10 yıldır. İncelemesiz patentde 7 yıl, incelemeli patentde 20 yıldır.

Araştırma ve inceleme işlemi olmaması sebebiyle patent belgesi verilmesine oranla faydalı model belgesi verilmesi, hem zaman hem de masraf açısından daha elverişlidir.
     
    FAYDALI MODEL BELGESİ VERİLMEYECEK KONULAR VE BULUŞLAR
    Aşağıda sayılanlar buluş niteliğinde olmadıkları için patent verilerek korunamazlar(PatKHKm6):

  Keşifler, bilimsel terimler, matematik metodları,
  Zihni ticari ve oyun faaliyetlerine ilişkin plan, usul ve kurallar,
  Edebiyat ve sanat eserleri, bilim eserleri, estetik niteliği olan yaratmalar,
  Bilginin derlenmesi, düzenlenmesi, sunulması ve iletilmesi ile ilgili teknik yönü bulunmayan usuller, insan ve hayvan vücuduna uygulanacak teşhis ve tedavi usulleri ile cerrahi usuller. (Bu usullerin herhangi birinde kullanılan terkip ve modeller ile bunların üretim usulleri hariç)
  Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar.
  Bitki veya hayvan türleri veya önemli ölçüde biyolojik esaslara dayanan bitki veya hayvan yetiştirilmesi usulleri.
     
    FAYDALI MODEL BAŞVURUSU
    Buluşlara Faydalı Model Belgesi verilebilmesi için yapılacak başvurularda, Faydalı Model Belgesi konusunun talep edildiği belirtilir. (Pat KHK m159) ve Pat KHK m42`de belirtilen belgelerin enstitüye verilmesi gerekir.

Söz konusu belgeler şunlardır:
  Başvuru dilekçesi
  Buluş konusunu açıklayan tarifname
  Patent koruması istenen buluşun unsur veya unsurlarını kapsayan istem veya istemler
  Tarifnamede, istem veya istemlerde atıf yapılan resimler
  Özet
  Başvuru ücretinin ödendiğini gösteren belge.

     
    BAŞVURU İNCELEMESİ
    İlk inceleme belgelerin tamam olup olmadığı ve şekle uygunluk yönünden yapılır. Faydalı model belgesi başvurusu, başvuru tarihinin kesinleşmesinden sonra, KHK 42 ile 52. maddelerinde belirtilen ve yönetmelikle öngörülen şekli şartlara uygunluk açısından enstitü tarafından incelenir.

Başvuru şekli şartlara uygunluk açısından enstitü tarafından incelendikten sonra şekli şartlarda eksiklik ve başvuru konusunu KHK hükümlerine göre faydalı model belgesi verilebilirlik koşullarını içermediği tespit edilirse, işlem durdurulur.

Enstitü, bu kararında, kararın gerekçesinin dayanaklarını da belirterek;
  Eksiklerini gidermesi
  İstem veya istemlerde değişiklik yapması, itiraz edebilmesi için başvuru sahibine kararın tebliğ tarihinden itibaren üç ay süre verir ( Pat KHK m.160/9)

Enstitü başvuru sahibinin görüşlerini ve eğer var ise başvurudaki değişiklikleri inceledikten sonra kesin kararını verir.

Faydalı model belgesi için tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma raporu düzenlenmez. Ancak Faydalı Model Başvuru sahibi veya faydalı model belgesi sahibi tarafından, tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma raporu düzenlenmesi, enstitüden özel olarak talep edilmesi halinde tekniğin bilinen durumu ile ilgili araştırma raporu faydalı model içinde düzenlenir.(KHK 160/5)
     
    YAYIN VE İLAN
    Enstitü, şekil ve şartlara uygunluk açısından yaptığı inceleme sonucunda işlemin devamı konusunda kararını verdikten sonra, başvuru konusu buluşa ait tarifname, istem veya istemler ve varsa resim veya resimler yönetmelik hükümlerine göre ve yönetmelikte şekil ve şartları tespit edilen hususları kapsayacak şekilde ilgili bültende yayınlanır. (PatKHK m.160/4)
     
    İTİRAZ
    Menfati olan her kişi veya kurum başvuru ilanından itibaren faydalı model belgesi verilmesi için yapılan başvuruya gerekçe göstererek itirazda bulunabilir.
  İtirazın süresi başvuru tarihi itibariyle 3 aydır.
  İtirazlar, sürenin sonunda TPE tarafından başvuru sahibine bildirilir.
  Başvuru sahibi, itirazın tebliğ tarihinden itibaren 3 ay içinde, itirazlara karşı gerekçeli görüşlerini ileri sürebilir veya gerekli görürse, istem veya istemlerini değiştirebilir veya yapılan itirazları dikkate almaksızın belge verilmesini talep edebilir (KHK m.161/3,4)
     
   FAYDALI MODEL BELGESİ VERME VE İLANI
    İtirazları ve cevapları incelendikten sonra TPE belgenin verilmesi kararına varırsa, bunun için gerekli ücretin üç ay içinde yatırılmasını başvuru sahibinden talep eder. Ücret yatırılmadıysa başvuru geri alınmış sayılır. Ücret ödenmişse (PatKHK m.162/5) hükmünde yer alan bilgileri içeren belge verilir.
     
    FAYDALI MODEL BELGESİ VE KORUMA
     Koruma şekli: Patent sahibine tanınan koruma, faydalı model belgesi sahibine de aynen tanınır (KHK m.164/1)
 Korumanın süresi: Faydalı model belgesi başvuru tarihinden itibaren 10 yıllık bir süre için verilir. Bu süre uzatılamaz. (KHK m164/2)
     
    FAYDALI MODEL BELGESİNİN SONA ERMESİ
    Korumanın süresinin dolması, faydalı model belgesi sahibinin bu hakkından vazgeçmesi yıllık ücretinin ve ek ücretinin süresi içinde ödenmemesi faydalı model belgesi hakkını sona erdirir.
     
    [FAYDALI MODEL > PATENT];    [PATENT> FAYDALI MODEL] DEĞİŞİMİ
    Pat KHK, Faydalı Model başvurusunun patent başvurusuna değiştirilmesine olanak sağlar ( Pat KHK. M167) Tam tersi bir işlemle patent başvurusunuda faydalı model başvurusuna değiştirilmesine olanak sağlar (Pat KHK m.168) Aynı buluş konusu için, birbirinden bağımsız olarak, patent ve faydalı model belgesi verilmez. ( KHK m.170/1)

Faydalı model konusu aynı zamanda Endüstriyel tasarım olarak da tescil edilir. Bu Endüstriyel Tasarım KHK hükümlerine göre yapılır.
     
    FAYDALI MODEL VE BAŞVURUNUN HUKUKİ İŞLEMLERE KONU OLMASI
     Devir
 Lisans Sözleşmesi
 Veraset yoluyla intikal
 Rehin, faydalı model ve başvurunun konu olabileceği hukuki işleridir.

Tasarımların, adres ve unvan değişikliklerinin üçüncü kişiye karşı hüküm ifade edebilmesi için TPE`ye bildirilerek sicil kaydı şarttır. Aksi halde bu işlemler noter kanalıyla yapılsa dahi hüküm ifade etmez.
     
   
 
 
  KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ
  FİKRİ HAKLAR
  YURTDIŞI TESCİL İŞLEMLERİ
  ENDÜSTRİYEL TASARIM
  FAYDALI MODEL
  ULUSLARARASI ARAŞTIRMA
  MARKA ARAŞTIRMA
  PATENT ARAŞTIRMA
  TASARIM ARAŞTIRMA
     
     
  GEREKLİ BELGELER
  Vekâletname

  Tasarım Hakkı Beyanı

ANASAYFA | HAKKIMIZDA | PATENT/ MARKA | TERCÜME | KÜTÜPHANE | İLETİŞİM